Surbundsbedet

Surbundsbedet giver nye muligheder
Rhododendron er en surbundsplante, der vokser i den vilde natur flere steder på den nordlige halvkugle. Mange rhododendron kommer fra Tibet og Kina. Her vokser de ofte højt oppe i bjergene, hvor de om vinteren er dækket af sne. De vokser i områder, hvor der falder utrolig megen regn. På bjergene er jorddækket ikke særlig dybt, men det er porøst, surt og fugtighedsbevarende samtidig med, at det er meget veldrænet. Skal havens rhododendron trives, gælder det altså om, så godt det nu lader sig gøre, at efterligne vækstforholdene som de er, hvor planterne kommer fra. Den sure jordbund er en meget vigtig del, hvis man vil have succes.

Der er ikke ret mange danske haveejere, der fra naturens hånd har den rette porøse, sure, fugtighedsbevarende, veldrænede jord i haven. Den sure jord må hentes ind i haven. Surbundsbedet kan opbygges på følgende måde. Det nemmeste er at lægge bedet ovenpå den eksisterende jord. Lav en kant af f.eks. marksten, som vist på tegningen, hele vejen rundt om bedet. Fyld så op med grov rhododendron- sphagnum iblandet gran- og fyrrenåle. Eller fyld op med færdig rhododendron- sphagnum. Det er vigtigt, at jorden under surbundsbedet er så porøs, at overskydende vand i bedet kan dræne væk. Spaghnumlagets tykkelse skal være mindst 25 cm.

Surbundsbedet giver nye muligheder
Husk at hele surbundsbedet skal vandes igennem inden plantningen. Sæt ligeledes de nye planter i en balje vand en times tid, så de er gennemvåde inden plantningen. Rhododendron har en tæt og kompakt rodklump. De fleste rødder vil befinde sig nær jordoverfladen. Derfor er det også så nemt at flytte rhododendron.

Som nævnt kommer planterne fra regnrige områder. Så husk, at rhododendron ikke kan lide at tørre ud! Saml så meget regnvand som muligt, og brug det så længe lager haves. Hvis plantens blade om sommeren begynder at rulle sammen og hænge slapt ned, lider den af stærk vandmangel.

I foråret skal rhododendron have gødning. Brug gødning specielt beregnet til surbundsplanter og følg brugsanvisningen på pakken. Rhododendron kræver kun lidt gødning og må ikke tilføres gødning efter 1. juli. Når rhododendronbuskene er afblomstret, er det en god ide at fjerne den visne blomst. Bliver blomsten siddende, bruger planten en masse energi på at producere frø. Den energi kunne planten i stedet bruge til at danne nye skud og blomsterknopper til det følgende år.

I surbundsbedet kan man have glæde af mange forskellige planter. Prøv nogle forskellige primula og lyng. Prøv også at dyrke spiselige afgrøder i surbundsbedet. Tyttebær og tranebær kan dyrkes som bunddække i bedet, men sol skal de have. De storfrugtede amerikanske blåbær hører også hjemme i det sure bed.