Slyngplanter

Klematis er en skovplante, hvis rødder trives i den fugtige, skyggefulde skovbund, mens toppen blomstrer i de solbeskinnede trækroner. Det skal man tænke på, når den nye klematis skal placeres i haven.

Plant den storblomstrede klematis ved siden af en opstammet busk (eller lille træ), så dens rod får skygge og rankerne kan bruge buskens grene som klatrestativ. Her vil planten føle sig hjemme og busken får en uventet ekstra blomstring.

Sørg for, at klematisplanten får et stort plantehul. Grav et hul på mindst 50×50 cm og ligeledes 50 cm i dybden. Klematis plantes 10-20 cm dybere end den stod i potten. Jorden fyldes nu tilbage i plantehullet, så jorden fra bunden af hullet lægges tilbage først. Er denne jord meget leret, kan man med fordel blande noget grus i, så bliver der mere luft til rødderne. Den øverste halvdel af plantehullet skal fyldes med rigtig god muldjord gerne iblandet godt omsat kompost. Omkring plantens rodhals lægges sand for at undgå, at den megen fugt giver anledning til svampeangreb. Herefter har klematisplanten kun behov for vand resten af sæsonen. Hvert efterår kan man med fordel lægge et lag halvomsat kompost ud under klematisplanten. Akkurat på samme måde som skovens blade vil lægge sig som et beskyttende lag, hvor plantengror i den vilde natur.

Hegn og stakitter i haverummet er også som skabt til klematis. Prøv engang at plante klematis på nordsiden af et sådant let, åbent hegn. Klematisplanten vil helt af sig selv finde om på den solrige sydside med de blomstrende ranker.

Beskæring af klematis
Småblomstrede klematis, der blomstrer fra april til begyndelsen af juni: her foretages hvert år en let udtynding af rankerne lige efter blomstring. Storblomstrede klematis, der blomstrer fra slutningen af maj til slutningen af juni, skæres helst ikke tilbage. Der kan foretages en udtynding lige efter blomstring. Storblomstrede og småblomstrede klematis, der begynder at blomstre fra juli, kan skæres tilbage til 20 cm over jorden i det tidlige forår. De danner nemlig først blomsterknopperne om foråret på de nye skud.

Andre klatrer planter
Klatrehortensia er som skabt til et skyggefuldt sted i haven, eller måske op ad husvæggen mod nord eller øst. Det er en langsom starter, men bliver med årene meget smuk. Tobakspibeplanten er ligeledes en smuk og frodig plante til det mørke hjørne i haven. Den har store smukke hjerteformede blade og blomster, der sidder skjult mellem bladene. Blomsterne ligner merskumspiber, deraf navnet. Tobakspibeplanten kan ikke selv klatre, den må hjælpes på vej.
Kamæleonbusken kan også vokse i let skygge, men kamæleonfarverne bliver bedst i sollys. Den kan blive 3-4 meter høj, men skal have hjælp for at komme til vejrs.

Der er klatrende vedbend og benved, der er arkitektens trøst, humle, rådhusvin, klatrevildvin, og der er ikke at forglemme de duftende kaprifolier.