Frugttræer

Friske æbler fra eget træ, bedre kan det ikke være. Lær børnene, at de gennem hele efteråret lige skal en tur forbi æbletræet og snuppe det bedste æble med, inden de suser i skole. Det er helt sikkert noget børnene vil mindes med glæde, når de bliver voksne og give videre til næste generation engang. Og så er det rasende sundt!

Det giver gode vitaminer at spise æbler, og det giver glæde og tilfredshed at passe et æbletræ.

Der er mange æblesorter at vælge imellem. Der er de ‘gode’ gamle sorter, som mange vil huske fra barndommens have: ‘Filippa’, ‘Gråsten’, ‘Bodil Neergaard’, ‘James Grieve’, ‘Rød Ananas’, ‘Belle Boskop’ og ‘Ingrid Marie’.
Så er der nyere sorter, som bestemt er mindst lige så gode, nemlig:
‘ A roma’, ‘Rød A roma’ og ‘Discovery’.

Æbletræer er podet på grundstammer. Er grundstammen en vildstamme, bliver æbletræet med årene et stort, smukt træ, som vi kender det fra gamle haver. De fleste æbler i plantecentret er podet på en grundstamme med betegnelsen MM106, der har en mindre vækstkraft. Endelig er nogle æblesorter podet på en meget svagtvoksende grundstamme med betegnelsen M26. Jo højere æbletræerne bliver, jo vanskeligere er det at plukke frugten, men mange synes, at høje, brede æbletræer er de smukkeste.

Sådan passer man æbletræet
Efter plantningen vandes træet grundigt. Hele sommeren må man vande i tørre perioder. Brug mindst 2 spande vand pr. træ ved hver vanding. I de første 3-4 år er det ikke nødvendigt at beskære. Jo mindre beskæring, jo før begynder træet at bære frugt. Den mest enkle beskæring består i at fjerne den ene gren, hvis to grene krydser hinanden. For de, der har lyst til at lege med beskæring og få noget smukt ud af det, er der her en “opskrift” på espalier af æbletræer.

Sæt stolper i jorden med 3 m’s afstand. Sæt galvaniseret tråd op mellem stolperne. Til trådene fæstnes bambuspinde, så de danner V-form. Der plantes unge æbletræer, som klippes således, at der er 2 sideskud. Skuddene fast-gøres til bambusstokkene. På de lange skud dannes efterhånden frugtspore r. Al anden vækst, som ikke følger denne V-form bort-skæres.

Frugt- og bærudvalget har sammensat en liste med frugtsorter, specielt velegnet til privathaver, blandt andet disse:

PÆRE: ‘Conference’, ‘Clapps Favo-rite’, ‘Herre p æ re’, ‘Grev Moltke’, og ‘Pierre Corneille’.
BLOMME: ‘Opal’, ‘Victoria’, ‘Grøn Reine Claude’ og sveskeblommen ‘Stanley’.
SØDKIRSEBÆR: ‘Büttners’, ‘Lapins’, ‘Sunburst’, ‘Stella’ og ‘Merton Late’
HUSK:

Mange frugttræer kræver en bestøversort for at kunne udvikle frugter – spørg i butikken, hvilke sorter der bestøver hinanden.
– Vi kender til det med blomster og bier!