Nye kartofler til Grundlovsdag

Hvem vil ikke gerne prale med nyopgravede kartofler i juni? Det er en lækker og nem menu, men den skal forberedes i god tid. Allerede i starten af marts skal du have fat i nogle sunde læggekartofler og sætte dem i forspiring. Kartoflerne stilles tæt i flade kasser, som sættes i vindueskarmen i et køligt rum. Temperaturen skal helst være 14-16° C, og luften må gerne være fugtig, men det vigtigste er lyset.

Læggekartofler skal have masser af lys for at danne stærke og kraftige spirer. Midt i april vil kartoflerne være fulde af grønne spirer og er parate til at blive lagt forsigtigt i jorden. Jorden vil normalt være passende varm på dette tidspunkt. Hvis du satser på Grundlovsmiddagen, så skal kartoffelbedet dækkes med en klar plastik straks efter lægning. I maj, når faren for nattefrost er ovre, og det bliver for varmt under plasten, skal plasten fjernes. Her er det vigtigt at gøre det lidt efter lidt for at tilvænne kartoflerne til det barske liv i fri luft. Du kan f.eks. starte med at snitte nogle slidser i plasten og efter et par dage fjerne den helt. Dette skal helst ske en stille dag med gråvejr, så bliver chokket mindst.

Nu skal kartoffelplanterne blot passes med vanding og hypning. Hokus pokus, de første kartofler kan pilles den 5. juni.

Sædskifte giver sunde køkkenurter
Sædskifte betyder, at køkkenurterne hvert år skifter plads i haven. Derved får den enkelte plante altid frisk jord at vokse i, og den undgår at blive inficeret med eventuelle overvintrende sygdomme fra året før. Også enkelte skadedyr som f.eks. nematoder kan man undgå ved at holde et godt sædskifte..

Et godt sædskifte indebærer, at der går mindst 4 år inden planten igen vokser på den samme plads. Her er to forslag til sædskifter i køkkenhaven, et til den store køkkenhave og et til den lille.

Stor køkkenhave med 10 bede eller rækker:
2 bede kartofler
1 bed jordbær
1 bed spinat, majs og drueagurker/squash/græskar
1 bed løg, gulerod og dild
1 bed porre, selleri og persille
1 bed rødbede, salat, grønkål
1 bed hvidkål, rosenkål, broccoli, radiser
1 bed ærter, bønner
1 bed stenkløver, hon-ningurt og blomster
Bedene følges ad to og to og rykker opad i listen, så f.eks. hvidkålsbedet følger efter porre/selleri og kartoflerne følger efter ærter/bønne- og kløver-bedet.

Lille køkkenhave med 5 bede eller rækker:
1 bed gulerod, løg, porre, persille og dild
1 bed ærter, bønner, radiser og salat
1 bed tidlige kartofler og rødbeder
1 bed jordbær
1 bed spinat + majs, drueagurk og squash.
Her rykker bedene bare et trin opad i listen hvert år. Det vil f.eks. sige, at ærte/bønnebedet flytter hen, hvor gulerod/løgbe-det voksede året før.
Hvis du følger denne enkle opskrift, så vil jorden i din køkkenhave blive ved med at være sund, og dermed garanterer du køkkenurterne en god start.
Se også brochuren Miljøvenlig havedyrkning, som du kan få gratis hos Grønne Danmark.